Filmfest Gent 2016: King of the Belgians – Peter Brosens & Jessica Woodworth

Hoe zou de koning reageren wanneer er hem gezegd wordt dat Wallonië afhankelijk wil worden?

King of the Belgians is een moderne Odyssee waarin de -fictieve- Belgische koning Nicolas III zijn weg vanuit Turkije, door de Balkan naar ons kleine belgenlandje moet vinden. Want toen hij daar op bezoek was kreeg hij te horen dat Wallonië zich wil afscheiden, daar bovenop is er een zonnestorm waardoor het ongemogelijk is te vliegen. Voor het eerst in zijn leven wil de koning het heft in eigen handen nemen en beslist om te vertrekken.

De film is een pseudo-meta-documentaire waarin, naast de koning, de cameraman, een documentairemaker die werd ingehuurd om een gescripte documentaire over de koning op diens reis te maken, als een soort propaganda voor het volk, de hoofdrol speelt. Maar deze fictieve cineast heeft het niet zo voor regeltjes en besluit alle aspecten van de reis te filmen, wat uiteraard resulteert in hilarische situaties.

Hoewel de film een heel grote indy-feel heeft is hij volgens mij zeer toegankelijk. Dat heeft naast het feit dat de film redelijk rechtlijnig en soms zelfs wat cliché is, natuurlijk ook te maken met Peter Van Den Begin de hoofdrol vertolkt in dit epos.

Toch is het ongelofelijk fijn om een origineel format (pseudo-meta-documentaire)  van eigen bodem te zien. Met een interessante beeldvoering en uiterst gepaste muziekkeuze is deze film zeker een aanrader voor wie van een layed-back-film-experience houdt en een zin heeft om goed te lachen!

1 thoughts on “Filmfest Gent 2016: King of the Belgians – Peter Brosens & Jessica Woodworth

Plaats een reactie